2012. február 11., szombat

Tarot kártyában az 5-ös szám

A Főpap - a Próféta-a kiválasztott.

Jó értelemben, szellemi előmenetelt, irányadó jó tanácsokat, követni való példát jelent.

Negatív tulajdonságok is jöhetnek: Áldatlan szituációk, a támogatás hiánya, tanulmányi sikertelenségek, egy szellemi tekintélyt élvező személy elismerésének elmaradása, kedvezőtlen kritikák, elmarasztalások.


5 az érzékszervek száma. 5 az ujjaink száma is. Az ötös szám a lényeget, az alapvetőt, az érzékszervekkel is felfoghatót jelképezi. Benne rejtőzik a 2 és a 3 nőiessége, az 1 és 4 férfiassága. Jelképezi az életnek azt az oldalát, amelyben a gyermek felnéz az élettapasztalattal rendelkező felnőttre, csodálja bölcsességét, hisz erejében, mindentudásában, tiszteletben tartja látható és rejtett tulajdonságait, és boldoggá teszi az a szeretet, mely gyermeki lénye felé irányul.

Tanításának lényege, hogy a látható és a transzcendens világ megismerése egyaránt szükséges az egység megtalálásához.

A Főpap az, aki az Uralkodó földi, anyagias világa után a tudattalan világ, az Istenbe vetett hit szükségességét hirdeti.

Sajátos hatalommal, a szeretet hatalmával bíró, tapasztalt, jóságos ember. Bízik a termékeny talajban (3), amely befogadja intelmeit. Tudását képes átadni másoknak. Jupiteri bölcsességével, optimizmusával segít a benne bízóknak, és elhinti a csodák magvait a nem hívők között. Ő a fény hordozója.

A félárnyékban rejtőző Nap csak annyi fényt mutat, amennyi a szemlélőnek befogadható. Az égi világot benépesítő angyalok védik a hívőt, terelgetik a hitetlenkedőt. Hátrányos tulajdonságaik leküzdésére biztatják a földi javak mértéktelen élvezetére törekvő embert.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése